Yumurtlamanın kesin zamanını belirleyebilmek, gebe kalmayı planlayan veya doğum kontrolü uygulamak isteyen kadınlar için önemlidir.
Yumurtlamanın kesin tespiti için çok sayıda test ve cihaz geliştirilmiştir. Bu testler ve cihazlar arasında yumurtlamayı kesin gösteren referans cihaz ise transvaginal ultrason ile yumurtlamanın gösterilmesi olmuştur. Aşağıda ki yazımızda yumurtlama nasıl olur? ve yumurtlama günü hesaplama konusunda merak ettiğiniz sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Yumurtalık içinde, hipofiz bezi tarafından salgılanan foliküler uyarıcı hormonun (FSH) etkisi altında çok sayıda folikül yani yumurta keseciği büyür. Bu büyüyen foliküller östrojen salgılayarak hipofiz bezi, hipotalamus ve inhibin B üzerine negatif etkileyerek FSH salgılanmasını düşürür.
Çoğu foliküller kaybolurken düşük FSH seviyesine daha duyarlı tek folikül baskın folikül haline gelerek içinde yumurta ile büyür. Bu baskın folikül, östrojen salgılamaya devam eder. Kanda kalıcı yüksek östrojen seviyesi, hipofiz bezinden ani bir luteinize edici hormon salınımına neden olur ve bu hormonal artış daha sonra yumurtlamayı tetikler.
Yumurtlamadan sonra, baskın folikül, östrojen ve progesteronu salgılayan bir korpus luteuma dönüşür ve adet kanamasını başlatarak kaybolur.
Birçok yumurtlama günü hesaplama yöntemi vardır. Bunları kısaca sayacak olursak;
Yumurtlama günü hesaplama da evde hastanın kendi uygulayabildiği yöntemler olduğu gibi laboratuarda kan vererek yada klinik muayenede yumurtlamanın tespit edildiği yöntemlerde vardır.
Takvim yöntemi halk arasında en sık bilinen ve kullanılan yumurtlama hesaplama yöntemidir. Bu yöntemde yumurtlamanın tarihi sonraki yani beklenen adet tarihine göre hesaplanır. Yumurtlamanın beklenen adet tarihinden 14 gün önce olacağı varsayılır.
Örnek olarak 28 günlük adet döngüsü olan bir kadında yumurtlama 14. güne denk gelirken, 35 günlük bir döngüsü olan kadınların yumurtlaması 21. güne denk gelmektedir. Yumurtlamadan önceki 3-5 gün ve yumurtlamadan sonraki 2 gün döllenmenin mümkün olduğu dönemdir.
Transvaginal ultrasonografi yapılarak baskın folikülün maksimum büyümesi ve ardından boyutta azalma gözlemlenebilir ve yumurtlama zamanı belirlenebilir. Bu süre açıkça tanımlanabildiğinden yumurtlama tespiti için standart referans muayene olarak kabul edilir ve tüp bebek takibinde sıklıkla kullanılır.
Luteinize edici hormon (LH) dalgalanmasının saptanması, ister serumda ister idrarda olsun, yumurtlamaya çok duyarlı ve spesifiktir ve gebe kalma kapasitesinin belirlenmesinde büyük doğruluk sağlar. Bununla birlikte, bir kadının LH artışından önce ilişki ile vajene boşaltılan sperm, yumurtayı döllemek için yeterince uzun süre hayatta kalabileceğinden, bu artışı basitçe belirleyen yöntemler doğum kontrolü için ideal değildir.
İdrar LH tespit kitleriyle yumurtlama 24 saatlik bir sapma süresiyle tespit edilebilir.
Yumurtlamadan sonra dominant folikül korpus luteuma dönüşür ve progesteron salgılamaya başlar. Ovulasyonu doğrulamak için kandaki serum progesteronu ölçülebilir.
Yumurtlamayı geriye dönük olarak saptamak için yumurtlama sonrası girilen dönem olan luteal fazın ortasında tek bir serum progesteron düzeyi> 3 ng / ml kullanılmıştır. 5 ng / ml üstü bir serum progesteron ölçümü ise yumurtlamayı % 89 duyarlılıkla gösterebilir.
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir. Buna karşın üreme tıbbında sıklıkla kullanılır.
Bazal vücut ısısı izlenmesi, yumurtlamayı tespit etmek için en basit ve en az girişimsel yöntemlerden biri haline gelmiştir. Bazal vücut ısısının yükselmesi, progesteronun termojenik etkisinden kaynaklanmaktadır.
Adet döngüsünün foliküler fazı sırasında (yumurtlama öncesi dönem) bazal vücut ısısının en düşük noktasına ulaştığında, yumurtlamadan yaklaşık 1 gün öncesine kadar bazal vücut ısısı genellikle 36 ila 37 derece arasında kalır. Yumurtlamadan sonra korpus luteum progesteron salgılamaya başlar.
Bazal vücut ısısı yükselir ve luteal faz (yumurtlama sonrası dönem) boyunca plato çizer. Geç luteal fazda, korpus luteum kaybolduğunda ve serum progesteron seviyesi düştüğünde, Bazal vücut ısısı adet kanamasının başlangıcından 1-2 gün önce veya hemen sonra en alt seviyeye döner.
Doğurganlık penceresini belirlemek için kadınlara, her gün uyandıklarında ve herhangi bir aktiviteye başlamadan önce ağız, vajinal veya rektal sıcaklıklarını ölçmelerini önerilebilir. Modern dijital termometreler, bazal vücut ısısının izlenmesini daha kolay hale getirmiştir.
Servikal mukus, servikal ve endoservikal bezler tarafından salgılanır. Servikal mukusun görünümü adet döngüsünün farklı aşamalarında değişiklik gösterir. Yumurtlama döneminin dışında, bu mukus esas olarak sperm ve mikro organizmalara bariyer sağlayan ağ benzeri bir yapı oluşturan yüksek moleküler ağırlıklı glikoproteinden (müsin) oluşur.
Muayene ile mukus kalın ve yoğun görünür. Yumurtlama döneminde östrojen etkisi altında aselüler su üretimi artar ve müsin üretimi azalır. Ağ benzeri yapı sonuç olarak gevşer ve sperm geçişi için oldukça alıcı hale gelir. Kadınlar bu dönemde çiğ yumurta akına benzeyen artan miktarda sulu akıntı yaşarlar.
Tükürük eğreltiotu testi tükürüğün yumurtlama döneminde mikroskop altında eğreltiotu şeklinde görülmesi şeklinde tanımlanır. Yumurtlamadan önce artan östrojen ve adrenokortikotropik hormon seviyeleri, insan vücudundaki elektrolitleri ve sıvı durumunu düzenleyen aldosteron salgılanmasını uyarır.
Tuzun kristalleşmesi, bir mikroskop altında gözlemlenen tükürüğün eğreltiotu görünümünü oluşturur. Kullanımı zor tarihsel bir metoddur.
Yazımızda anlattığımız yöntemler yumurtlama günü hesaplamada en çok kullanılan yöntemler olarak ortaya çıkmıştır.
Yukarıda bahsedilen yöntemlerin hiçbiri tek başına bu özelliklerin tümüne uymamaktadır Transvaginal ultrasonla yumurtlamanın tesbiti ise bir referans yöntemdir. Tüm testlerin başarısı transvaginal olarak yumurtlamanın tespit edilmesiyle karşılaştırılır.
Yumurtlama günü hesaplama ile ilgili tüm sorularınız, merak ettikleriniz, randevu ve danışma için Ankara Çankaya da Prof. Dr. Önder Koç muayenehanesine +90505 287 4333 nolu iletişim hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Yumurtlamada vücut sıcaklığı nedir?
Normal bazal vücut sıcaklığı 36-37 derecenin üzerine çıkar
Yumurtlama Dönemi Hesaplama
Yumurtlama takvim yöntemine beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir
Yumurtlama Takvimi
Yumurtlama takvimi beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir. Örnek olarak 28 günde bir adet görende 28-14: 14 , 35 günde ise 35-14: 21. Gündür.
Yumurtlama dönemi nedir?
Yumurtlama dönemi üreme çağındaki kadınlarda olgun yumurtanın üreme kanallarına atıldığı ve döllenme olasılığının en yoğun olduğu dönemdir
Yumurtlama dönemi ne zaman?
Yumurtlama dönemi kadının adet döngü süresine göre değişir. 21 günde bir adet görende adet başlangıcından sonra 7-8.gün gibi, 35 günlük döngüde ise 21. Günde gerçekleşir.
Yumurtlama Günü Hesaplama
Yumurtlama günü hesaplamak için bir çok yöntem olmakla birlikte en sık kullanılanı takvim metodudur.
Hocama gelmeden önce 5 cm civarında rahimde miyomum Vardı. Bu yaklaşık 15 yıldır aynı boyuttaydı ve bana kanama ağrı v.b. sıkıntılar yaratmasa da gerek bebek isteğimiz, geresekse sonradan daha da büyümesinden korktuğumdan ameliyat olma konusunda araştırmalar yaptımn. Miyom ameliyatı olarak yaptığım araştırmalar sonucu, en iy...
Şiddetli ağrı ve kanamalarla, görüştüğüm doktorların hepsinden rahmimin alınacağına dair sonuçlar çıktı. Bu 4 doktordan sonra Önder bey ile görüştüm ve yumurtalıklarımın ve rahminin korunacağını söyledi. Ameliyat gayet rahat bir şekilde ilerledi. 2 gün içerisinde kendi ihtiyaçlarımı giderebildim. Bütün ekibe teşekkürler, ilgi...
15 sene önce olduğum kapalı çikolata kisti ameliyatından sonra tekrar oluşan kistler nedeniyle rahatsızlığımdan dolayı doktorumuza başvurdum. Samimi tavrınız sayesinde ameliyata çabuk karar verebildim. Bugün miyom ameliyatımın 7. günü herşey için teşekkür ediyorum. Meslek hayatınızda her daim başarı diliyorum....
Tesadüfen öğrenmiş olduğum 15 cm Miyom bilgisi doğrultusunda sayın Önder Koç hocama ulaştım. Randevumu alıp muayene olduktan sonra, ameliyat tarihini kararlaştırıp, miyom ameliyatı oldum. Sıkıntısız, kanamasız ve rahmi koruyarak gerçekleşti. Hocam ameliyat konusunda ki bütün endişelerimi giderdi. İyi ki ameliyatımı sayın Önde...
Yaklaşık 5 yıl öncesinde karın şişliği ve aşırı adet kanaması sebeplerinden ötürü bir jinekologa gitmiştim, bana 5 cmlik miyomlarım olduğunu ve rahmimin alınmasını gerektiğini söyledi. Bu durumu kabullenip bir kaç doktora daha gittim. Fakat hepsinde aynı cevabı aldım. Ameliyat olmayı istemedim ve bilinçsizlikle beraber miyom ...
Sık idrara çıkma şikayeti ile başlayan bu süreçte 8-9 cm çapında bir miyom teşhisi konuldu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Prof. Dr. Önder koçu bulduk. Açık miyom ameliyatı ile birlikte 10 cm e yakında bir miyomdan rahat olarak kurtuldum. Önder hocama çok teşekkür ediyorum....
Ben Almanya da yaşıyorum, 9 cm büyüklüğünde bir miyom’um vardı, Almanya’da gitmediğim doktor kalmadı, ana ramımın alınması gerektiğini ve sırf miyom alınacaksa açık ameliyat olmam gerektiğini ve bunun da benim için çok zor bir dönem olacağını söylediler. Bunun üzerine rahmimin alınmasını karar verip, 15 gün sonrasına ameliyat...
9 Ocak tarihinde 6cmlik miyom için Önder hocama muayene olup, ameliyat oldum. Kendisi ile yaptığım görüşmeden sonra daha önce gittiğim doktorların beni yanılttığını anladım. Daha önce gittiğim tüm doktorlar miyomun yeri nedeniyle ancak açık ameliyat yapabileceğini söylerken Önder hoca hiç tereddüt etmeden kapalı operasyon yap...
Ne zamandır miyomum olduğunu biliyordum ve bir çok doktora gitmiştim. Tüm doktorlar rahmimin alınması gerekdiğini söylediğinden ameliyatımı sürekli erteledim. Taki karnım şişip beni rahatsız edecek kadar. O sırada mucize doktor Önder Koç ile tanışmam süper ötesiydi ve miyom ameliyatımu oldum, herşey yolunda....
48 yaşındayım bir çok hastaneye gittim. Aşırı büyük miyomlarım olduğu söyledi. Ve rahmin alınması gerektiği miyomların alınmasının çok tehlikeli olduğu söylendi ve korktuğum için hep erteledim ve rahmin alınmasını istemedim. İnternette araştırdım ve Önder Koç hocamla tanışmak kısmet oldu. Çok zor denilen miyom ameliyatı önce ...
38 yaşındayım 2 yıl önce 2 tane miyomum olduğunu söyledi. Aksaray'da ki doktorlar rahimle beraber alınmasını gerektiğini söyledi. Şikayetlerim artınca internette araştırma yaptırmaya başladım. Önder hocamı buldum i,yi kide bulmuşum, bana rahmimi koruyacağını ve sadece miyomlarımı çıkarcağımı söyledi. Miyom ameliyatı ile ilgil...
İsmim Kevser Demir, Almanya'dan geliyorum orada gitmiş olduğum bir kaç doktor miyomlardan dolayı rahmin alınmasını önerdiler ayrıca İstanbul'da gitmiş olduğum başka bir doktorda rahim alınmasını gerekir dedi. Önder Koç hocayı internette araştırmalarım sonucu buldum ve yorumları okudum hatta bir hastasıyla telefon görüşmesi ya...
Her şey bir haftada gelişti. En son aralık ayında gitmiş olduğum doktorum birer dev haline gelen miyomların alınması gerektiğini söyledi. Bunun da sadece açık ameliyatla yapılabileceğini özellikle belirtti. Yapmış olduğum uzun araştırma ve incelemeler neticesinde bütün yollar tek bir kişiye çıkıyordu. Prof. Dr. Önder Koç kapa...
Hiçbir rahatsızlık yaşamazken 7 cmlik bir miyomum olduğunu öğrendim. Bana ameliyat önerdiler ancak açık miyom ameliyatı hem toparlanma açısından hemde pıhtı riskim sebebiyle istemiyordum. Fakat miyomu öğrendikten sonra çok ciddi ağrılar yaşadım, enjeksiyona rağmen geçmediği, uyutmadığı günler oldu. Daha sonra arkadaşımın tav...