Günümüzde çikolata kisti ameliyatı ne zaman yapılmalı sorusu bilimsel anlamda ciddi bir tartışma konusudur.
Üreme çağındaki kadınların %0.5 ile %10 unu etkileyen ve kısırlık tanısı ile takip edilen kadınların %25 ile %40 ının nedeni olan bir hastalıkta cerrahinin doğru zamanlaması ve doğru teknik kadın üreme hayatının korunmasında büyük önem taşır.
Endometriozis rahim içi astar dokusunun rahmin dışına yerleşmesi olarak tanımlanır. Rahim dışına yerleşen bu doku iltihabi reaksiyonları tetikler ve bu durum dokuda fibrosis adı verilen sertleşmiş odaklara ve yapışıklıklara yol açar. Ameliyat kararı alırken hastalığın yayılım şekli ve yayıldığı noktalardaki oluşturduğu yapılar dikkatle değerlendirilmelidir.
Bu yazımızda çikolata kistine ameliyat kararı verirken kullandığımız kriterleri ve endometriozise yaklaşım şeklimizi anlatmaya çalıştık. Bu yazımızda endometriozis hastalığının klinik çeşitleri, endometriozis ameliyatı cerrahi teknikler, ameliyat tekniğinde önemli noktalar, endometriozisin ameliyatı hastalığa kesin bir çözüm mü, ameliyat sonrası takipte dikkat edilmesi gerekenleri detaylarıyla bulabilirsiniz.
Çikolata kisti hastalığı hakkında daha geniş bilgiye ise çikolata kisti ameliyatı sayfa linkimizi tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çikolata kisti ameliyatı kararı alırken dikkat ettiğimiz temel kriterler şunlardır.
Çikolata kisti ameliyatında, ameliyat yaklaşım şekli karından yapılan laparoskopik yani kapalı cerrahidir. Dünyada kapalı cerrahi endometriozis tanı ve tedavisinde altın standard olarak sunulmuştur.
Endometriozis tekrarlayıcı bir süreçtir. Birden fazla cerrahi gereksinimi olabilir. Yapılacak her açık cerrahi yapışıklık anlamına gelir. Yüksek teknoloji ile çalışan görüntüleme sistemlerinin sağladığı high definition (yüksek çözünürlük) görüntüler dokuların daha iyi ayırt edilmesine ve tecrübeli ellerde organ koruyucu cerrahiye olanak sağlar.
Çikolata kisti ameliyatında hastalığın yaygınlığına, hastalığın evresine, hastanın şikayetlerine ve ileride çocuk istemi olup olmadığına bakılarak karar verilir. Çikolata kisti hastalığı tanı ve tedavi merkezlerinde %90 olasılıkla laparoskopi yani kapalı cerrahi önerilir.
Klinik olarak çikolata kisti hastalığı çeşitleri 3 temel gruba ayrılır. Bu üç grup bazen izole, çoğu zaman birlikte görülür.
Peritoneal endometriozis çikolata kisti odaklarının karın iç zarlarına yerleştiği hastalık formudur. Periton örttüğü bölgeye göre ikiye ayrılır.
Parietal periton yerleşimli endometriozis odakları ve nodülleri laparoskopik olarak rahatlıkla alınabilir. Bu odaklar kasık bölgesinden diyafram bölgesine kadar karın duvarında çok geniş alana yayılabilir.
Viseral periton yerleşimli endometriozis mesane, rahim ve barsak yüzeylerine yayılabilir.Rahmi kalça kemiğine birleştiren bağları yüzeyel olarak tutabilir.
Ovarian endometriozis yada çikolata kisti olarak hastalığa ismini veren bu form hastalığın yumurtalıktaki formudur. Biz klinik tanımlamalarımızda Endometrioma terminolojisini kullanırız.
Derin yerleşimli endometriozis (deep infiltran endometriozis) yada tıbbi literatürde DİE hastalığın en kompleks formudur. İç organ yada rahmi tutan bağlarda derine doğru bir tümör gibi yayılır. Kalın barsak sigmoid bölgesinde görülürse sigmoid nodül, mesanede görülürse mesane nodülü, rahmi kalça kemiğine birleştiren sakrouterin bağda ise sakrouterin nodül, kasık duvarında ise pelvik nodül adını alır.
Endometriosis hastalığında en hızlı tanı yumurtalıkta endometrioma kist varlığı ile konur. Yumurtalıktaki çikolata kistine yumurtalık dokusunun maksimum korunmasını sağlayacak laparoskopik yumurtalık çikolata kisti ve kapsülü çıkarılma cerrahisi yapılmalıdır.
Kanama kontrolünde saç teli kalınlığında iplerle dikişler atılır, yumurtalık dokusundaki kanama yakılarak değil dikilerek kontrol edilir. Maalesef çikolata kisti her zaman izole olmaz, çikolata kisti etraf organlara yayılarak hastalığın evresinin ilerlemesine neden olabilir. Çikolata kisti yada endometrioma cerrahilerinde önerilmemesi gereken kistin içeriğinin boşaltılıp kapsülünün hastada bırakılmasıdır. Kısa çok kısa süre içinde kist tekrarlar.
Çikolata kisti hastalığı kadın pelvik yani kasık anatomisini bozan en önemli etkenlerden biridir. Çoğu zaman kadın da kalça kemiği dediğimiz pelvis içinde yer alan tüm organlar birbirleriyle ağır yapışıklıklar ile birleşir. Pelviste üç sistemin üç temel organı yer alır. Bunlar mesane, rahim ve kalın barsaktır.
Çoğu zaman endometrioma kisti tanısı alan hastalarda ağır organ yapışıklıkları meydana gelir. Organ anatomilerinin ve sınırlarının cerrahi ekip tarafından ayırt edilmesi ameliyat güvenliğini artırır. Bu nedenle endometriozis cerrahisi bir ekip işidir. Cerrahi ekibinde ileri düzey laparoskopi tecrübesi olan kadın doğum cerrahı dışında gerek görüldüğü anda ameliyata dahil olabilecek durumda ileri düzey laparoskopik kolorektal cerrahi uzmanı ve üroloji uzmanı yer almalıdır.
Çikolata kisti ameliyatına girecek hasta da ameliyat öncesi değerlendirme ve barsak temizliği önem taşır. Ameliyat öncesinde eğer mesane tutulumu varsa sistoskopi, üreter tutulumu varsa üretereskopi yada CT ürografi, barsak tutulumunda kolonoskopi yapılmalıdır.
Ameliyatta organların birbirinden ayrılması için rahmi hareket ettiren manipülatör sistemleri, rahim ve yumurtalıkları geçici olarak rahim duvarına asan cerrahi ip askı dikişleri, kalın barsağı hareket ettiren rektal manipülatör sistemleri, barsak kaçakları için rektal hava pompaları kullanılabilir.
Barsaklarla ilgili barsak çıkarılması ve uç uca birleştirme işlemleri için uygun ölçülerde barsak zımbaları cerrahi ekipman içerisinde hazır bulundurulmalıdır.
Hastaların belki de en büyük korkusu ameliyat sonrası karında geçici barsak torbası ile ameliyatın sonlandırılması olasılığıdır. Neyseki bu olasılıkla karşılaşma riski %3-4 civarındadır. Eğer hastalık anüse 8 cm den daha yakın bir seviyede ise ve barsak açılmışsa barsağın dikiş tutmama ve karın içine dışkı kaçırma riskinden dolayı koruyucu kolostomi yada ileostomi gündeme gelebilir. Koruyucu kolostomi yada ileostomiler 8 yada 12 hafta içinde karın içine alınır. Bu süre içinde barsakta endometriozis nedeniyle çıkarılıp onarılan bölge iyileşir.
Bazen endometriotik nodül sıkı bir şekilde üreteri yani böbrekten gelen idrar kanalını sarabilir. Kanal aşırı bası nedeniyle tıkanır ve olay müdahale edilmezse böbrek kaybına kadar gidebilir. Mesanede double j kateterler göndererek üreteri açmaya çalışmak ilk yaklaşımdır.
Ardından laparoskopik olarak üreter çevresi serbestleştirilmeye çalışılır. Üreter çikolata kisti nodülünden kurtarılamıyorsa o bölüm üreter endometriozis nodülü ile beraber çıkarılır. Uç uca üreter birleştirme yada üreteri mesaneye birleştirme cerrahisi yapılır. Bu durumda üreter kateterleri en az 3 ay hastada bırakılır.
Endometriozis odağı mesane duvarına doğru ilerlemişse üreterlere koruyucu kateterler yerleştirildikten sonra mesane duvarındaki çikolata kisti nodülü çıkarılır. Mesane çift kat onarılır.
Yapılacak endometriozis cerrahisinde tekrarlayan açık cerrahiler nedeniyle oluşan yapışıklıklar laparoskopik olarak işlem yapılmasına izin vermeyecek düzeyde olabilir. Bu durumda hastaya açık cerrahi uygulama yapılabilir.
Endometriozis cerrahisi uyguladığımız hastalarda sıklıkla daha önce geçirilmiş endometriozis cerrahileri ile karşılaşmaktayız. Bu cerrahilerde karına yapılan orta hat kesileri bağırsakların kesi hattına yapışma oranını %17 ile 25 lere çıkarmaktadır. Burada en önemli tehlike kapalı cerrahi kullanımlarında ilk girişte olabilecek barsak zedelenmeleridir. Bu riski kesi hattından uzak noktalardan kamera girişi yaparak bertaraf edebiliyoruz.
Güvenli kamera girişinden sonra karşılaştığımız en önemli risk bağırsakların kasık bölgesine olan görüşü engelleyen bir perde halinde batın duvarına yapışık olması durumudur. Bu durumda laparoskopik kamera yardımıyla güvenli giriş noktası bulunarak bağırsakların karın duvarından açık cerrahi ile indirilmesi gerekebilir.
Bağırsaklara yönelik tıkanıklık açılması yada belli bir barsak bölümünün çıkarılması işleminde bağırsakların uç uca birleştirilmesi işlemi için kasık bölgesinde küçük bir kesi yapılabilir. Burdan bağırsak dışarı alınıp zımbanın bir bölümü ucuna yerleştirilir. Bu bölüm daha sonra batın içine alınarak kesi kapatıldıktan sonra rektumun uç bölümüne bağlanır.
Endometriozis hastalığında ameliyat hiçbir zaman kesin çözüm değildir. Çikolata kisti hastalığın da cerrahi kaçınılmaz çözüm olmuşsa başvurulur. Cerrahi bir tür hastalık baskılama ve kontrol yöntemidir. Bu nedenle en başarılı ameliyat gerçekleştirilse bile ilaçla hormonal baskılamaya ihtiyaç vardır. Üç aylık takip muayeneleri aksatılmamalı, hastalığın tekrarına izin verilmemelidir.
Endometriozis Ankara Çukurambar merkezimizde bulunmakta olup çikolata kisti hastalığı konusunda hastalarımıza tanı, cerrahi ve medikal tedavi, takip konusunda bilimsel veriler içerisinde hizmet vermektedir. Bize +90505 287 4333 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Hocama gelmeden önce 5 cm civarında rahimde miyomum Vardı. Bu yaklaşık 15 yıldır aynı boyuttaydı ve bana kanama ağrı v.b. sıkıntılar yaratmasa da gerek bebek isteğimiz, geresekse sonradan daha da büyümesinden korktuğumdan ameliyat olma konusunda araştırmalar yaptımn. Miyom ameliyatı olarak yaptığım araştırmalar sonucu, en iy...
Şiddetli ağrı ve kanamalarla, görüştüğüm doktorların hepsinden rahmimin alınacağına dair sonuçlar çıktı. Bu 4 doktordan sonra Önder bey ile görüştüm ve yumurtalıklarımın ve rahminin korunacağını söyledi. Ameliyat gayet rahat bir şekilde ilerledi. 2 gün içerisinde kendi ihtiyaçlarımı giderebildim. Bütün ekibe teşekkürler, ilgi...
15 sene önce olduğum kapalı çikolata kisti ameliyatından sonra tekrar oluşan kistler nedeniyle rahatsızlığımdan dolayı doktorumuza başvurdum. Samimi tavrınız sayesinde ameliyata çabuk karar verebildim. Bugün miyom ameliyatımın 7. günü herşey için teşekkür ediyorum. Meslek hayatınızda her daim başarı diliyorum....
Tesadüfen öğrenmiş olduğum 15 cm Miyom bilgisi doğrultusunda sayın Önder Koç hocama ulaştım. Randevumu alıp muayene olduktan sonra, ameliyat tarihini kararlaştırıp, miyom ameliyatı oldum. Sıkıntısız, kanamasız ve rahmi koruyarak gerçekleşti. Hocam ameliyat konusunda ki bütün endişelerimi giderdi. İyi ki ameliyatımı sayın Önde...
Yaklaşık 5 yıl öncesinde karın şişliği ve aşırı adet kanaması sebeplerinden ötürü bir jinekologa gitmiştim, bana 5 cmlik miyomlarım olduğunu ve rahmimin alınmasını gerektiğini söyledi. Bu durumu kabullenip bir kaç doktora daha gittim. Fakat hepsinde aynı cevabı aldım. Ameliyat olmayı istemedim ve bilinçsizlikle beraber miyom ...
Sık idrara çıkma şikayeti ile başlayan bu süreçte 8-9 cm çapında bir miyom teşhisi konuldu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Prof. Dr. Önder koçu bulduk. Açık miyom ameliyatı ile birlikte 10 cm e yakında bir miyomdan rahat olarak kurtuldum. Önder hocama çok teşekkür ediyorum....
Ben Almanya da yaşıyorum, 9 cm büyüklüğünde bir miyom’um vardı, Almanya’da gitmediğim doktor kalmadı, ana ramımın alınması gerektiğini ve sırf miyom alınacaksa açık ameliyat olmam gerektiğini ve bunun da benim için çok zor bir dönem olacağını söylediler. Bunun üzerine rahmimin alınmasını karar verip, 15 gün sonrasına ameliyat...
9 Ocak tarihinde 6cmlik miyom için Önder hocama muayene olup, ameliyat oldum. Kendisi ile yaptığım görüşmeden sonra daha önce gittiğim doktorların beni yanılttığını anladım. Daha önce gittiğim tüm doktorlar miyomun yeri nedeniyle ancak açık ameliyat yapabileceğini söylerken Önder hoca hiç tereddüt etmeden kapalı operasyon yap...
Ne zamandır miyomum olduğunu biliyordum ve bir çok doktora gitmiştim. Tüm doktorlar rahmimin alınması gerekdiğini söylediğinden ameliyatımı sürekli erteledim. Taki karnım şişip beni rahatsız edecek kadar. O sırada mucize doktor Önder Koç ile tanışmam süper ötesiydi ve miyom ameliyatımu oldum, herşey yolunda....
48 yaşındayım bir çok hastaneye gittim. Aşırı büyük miyomlarım olduğu söyledi. Ve rahmin alınması gerektiği miyomların alınmasının çok tehlikeli olduğu söylendi ve korktuğum için hep erteledim ve rahmin alınmasını istemedim. İnternette araştırdım ve Önder Koç hocamla tanışmak kısmet oldu. Çok zor denilen miyom ameliyatı önce ...
38 yaşındayım 2 yıl önce 2 tane miyomum olduğunu söyledi. Aksaray'da ki doktorlar rahimle beraber alınmasını gerektiğini söyledi. Şikayetlerim artınca internette araştırma yaptırmaya başladım. Önder hocamı buldum i,yi kide bulmuşum, bana rahmimi koruyacağını ve sadece miyomlarımı çıkarcağımı söyledi. Miyom ameliyatı ile ilgil...
İsmim Kevser Demir, Almanya'dan geliyorum orada gitmiş olduğum bir kaç doktor miyomlardan dolayı rahmin alınmasını önerdiler ayrıca İstanbul'da gitmiş olduğum başka bir doktorda rahim alınmasını gerekir dedi. Önder Koç hocayı internette araştırmalarım sonucu buldum ve yorumları okudum hatta bir hastasıyla telefon görüşmesi ya...
Her şey bir haftada gelişti. En son aralık ayında gitmiş olduğum doktorum birer dev haline gelen miyomların alınması gerektiğini söyledi. Bunun da sadece açık ameliyatla yapılabileceğini özellikle belirtti. Yapmış olduğum uzun araştırma ve incelemeler neticesinde bütün yollar tek bir kişiye çıkıyordu. Prof. Dr. Önder Koç kapa...
Hiçbir rahatsızlık yaşamazken 7 cmlik bir miyomum olduğunu öğrendim. Bana ameliyat önerdiler ancak açık miyom ameliyatı hem toparlanma açısından hemde pıhtı riskim sebebiyle istemiyordum. Fakat miyomu öğrendikten sonra çok ciddi ağrılar yaşadım, enjeksiyona rağmen geçmediği, uyutmadığı günler oldu. Daha sonra arkadaşımın tav...